Ligurska obala in Cinque Terre

Avgusta sva se odpravila na kratko potovanje po Italiji v dvoje. Poleg Toskane sva obiskala znamenito ligursko obalo in Cinque Terre. Od leta 1997 je območje Cinque Terre skupaj s sosednjim parkom Porto Venere in bližnjimi otoki Palmaria, Tino in Tinetto uvrščeno na Unescov seznam dediščine.

Cinque Terre in 5 slikovitih vasic

Cinque Terre je naziv 18 kilometrskega pasu severozahodne obale Ligurskega morja v Italiji s številnimi zalivi ob skalnati klifni obali. Gre za pet slikovitih vasic Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza in Monterosso al Mare. Pred leti sva z avtom (ne priporočam take adrenalinske vožnje) obiskala Corniglio, tokrat pa sva si ogledala Manarolo, Riomaggiore in Vernazzo, kjer sva tudi spala.

Vernazza, Cinque Terre, Italija

Načrt poti do vasic

Plan je bil, da se iz pristanišča v La Spezii z ladjico (hop on hop off varianta) odpraviva do prvih treh vasic. Ladjica se ustavlja v vseh vasicah, razen v Corniglii, ki nima direktnega dostopa z ladjo. Ko sva že bila na ladji in smo bili tik pred pristankom v bližnje mesto Porto Venere (ena postaja pred Cinque Terre), se je ladja zaradi močnega vetra obrnila in nas peljala nazaj do pristanišča v La Spezii. Karta za vožnjo v eno smer je prišla na osebo 30€ (če kupiš v obe smeri je nekaj čez 40€). Seveda so nam ob povratku denar vrnili, ker izkrcanje ni bilo možno.

Cinque Terre z vlakom

Nisva imela druge izbire, kot, da počakava na lepše vreme ali pa se tja odpraviva z vlakom, kar sva tudi storila. Karta za vlak naju je prišla v eno smer 10€ na osebo, vožnja pa ni trajala prav dolgo. Odločila sva se, da greva direktno do nastanitve v Vernazzi in tam preživiva popoldne (in tam tudi prespiva). Imela sva luštno sobico s teraso, ki je imela čudovit pogled na grad in morje. O stopnicah ki so vodila do tja pa raje ne bi, hehe.

Pristanišče v La Spezii

Cinque Terre z ladjico

Ker sva prišla v mesto precej kasneje, kot je bilo načrtovano, sva spremenila plane. Najprej sva mislila, da bova v istem dnevu pogledala vsaj tri vasice in si celoten naslednji dan pustila za izlet do Portofina. Tako pa sva ta plan opustila in si naslednji dan vzela za pot z ladjico od Vernazze do Manarole, Riomaggiora in mesta Porto Venere.

Prvi dan sva šla tako samo do Vernazze, kjer sva preživela lepo popoldne in večer. Zvečer, ko je večina dnevnih turistov odšla, ter naslednje jutro, ko je bilo še vse tiho, sva se skopala v morju. Bilo je naravnost čudovito. Za tako krasno izkušnjo vsem priporočam, da vsaj eno noč preživite v eni izmed vasic in tako zares začutite njihovo energijo.

Zajtrk na terasi v Vernazzi

Naslednje jutro sva z ladjico odšla še do vasic Riomaggiore in Manarole, ter večji postanek naredila v mestu Portovenere. Zvečer sva se vrnila v Toskano, kjer naju je čakala hiša, ki sva jo rezervirala preko home exchange-a.

Manarola, Cinque Terre, Italija

Dolce Vita in popoln Aperol Spritz.

Dodaj odgovor Prekliči odgovor

Exit mobile version