Kam na potovanje v Nemčijo in home exchange

Po dopustu na Hrvaškem, kjer smo obiskali Plitvička jezera, se je začelo tisto pravo potovanje v Nemčijo, na katerega sva oba čakala že od zadnjega potovanja in home exchange-a v Italiji, kjer smo obiskali Benetke in spali v apartmaju z razgledom na jezero Como. Cilj našega poletno-jesenskega potovanja je bila Nemška romantična cesta, ki se je na koncu izkazala za pravo pravljico.

Zakaj potovanje v Nemčijo?

“Kdo bi si pa želel na potovanje v Nemčijo? Jaz ne bi nikoli izbral/a te destinacije kot prvo izbiro…” in podobno, sva poslušala, ko sva izdala cilj našega potovanja. Mislim, zakaj pa ne? Pa ok, bom malo bolj specifična, saj verjamem, da veliko ljudi asociira Nemčijo z velikimi mesti.. No ja, saj so tudi velika mesta tam, ampak midva imava rada luštne male vasice z luštnimi hiškami, detajli, ki imajo svoj čar. Predvsem mala mesteca, ki jih lahko prehodiš peš.

Potovanje v Nemčijo, Rothenburg ob der Tauber

Veš, da je v Nemčiji veliko srednjeveških mestec, nekatera so celo med najbolj ohranjenimi v Evropi. Noro, a? Ko stopiš v tako zgodovinsko mestece, z ohranjenimi hišami, obzidji in gradovi, kar čutiš, kako je bilo včasih. Nekaj je definitivno v zraku in pusti občutke, ki jih hraniš za vedno..

Potovanje v Nemčijo – štart iz Kranjske Gore

Plan potovanja je bil, da zjutraj odidemo iz Paga, kjer smo uživali zadnje poletne žarke in visoke temperature, ter na poti do našega cilja prespimo v Kranjski Gori. Plan je bil dober, ampak je takoj sledil zaplet, Murphy itak. Mi napakirani, se že usedemo v avto, in seveda, avto ni vžgal. Javljal je vse možne napake, tako da smo potovanje že skoraj odpovedali. Kasneje smo sicer ugotovili, da se je spraznil akumulator in smo po tem, ko nam je prijazen sosed priskočil na pomoč, lahko štartali naprej.

Drugi zaplet pa je bil ta, da je lastnik apartmaja, kjer naj bi prenočili, naredil dvojno rezervacijo (oziroma je na našo pozabil) in je bil apartma zaseden. I know! In to vse zato, ker smo bili dogovorjeni, da plačamo z boni (turistični boni). No, lastnik se je opravičil in nam na njegove stroške rezerviral drug apartma (tudi tega ne slišiš vsak dan, ane?). Ker pa ta apartma ni imel lastne otroške sobe, smo lahko preizkusili, kako je spati v isti sobi.

Affenberg – gora opic v Avstriji

Noč ni bila najboljša, ampak je dan hitro postal krasen. Naš vmesni cilj je bil obisk Opičje gore Affenberg Landskorn v Avstriji, do katere smo iz Kranjske Gore potrebovali le dobre pol ure. Pri potovanju s hčerko nama je vedno pomembno, da pot ni predolga, da imamo na poti več postankov in da en del poti spi, če je le mogoče. Več o tem, na kaj sva pozorna pri načrtovanju potovanja z otrokom, si lahko prebereš tukaj.

Pot proti Nemčiji

Po ogledu opičje gore je sledila vožnja v dežju do našega naslednjega vmesnega cilja, kjer smo preko Bookinga rezervirali apartma v bližini Augsburga v Nemčiji. “Ja, končno smo tukaj, v Nemčiji”, sem si mislila. Še malo, pa bomo v naši novi hiški. Naslednji dan smo nadaljevali naše potovanje po Nemčiji.

Home exchange ali ko se počutiš kot doma

Se počutiš kdaj kot doma, ko prideš nekam? Pri Home exchange izmenjavah je pogosto tako. Nič drugače ni bilo s hišo v Nemčiji, v kateri smo preživeli cel teden. Za našo “bazo” raziskovanja severne romantične ceste, smo si izbrali Oettingen in Bayern in to čudovito hišo.

Hiša, katero smo si izbrali preko Homeexchange-a, smo “plačali” s točkami, pri nas doma pa je bila v tem času družina iz Španije, prav tako na točke. To pomeni, da družina, pri kateri smo bili, ne bo prišla k nam, prav tako tudi mi ne bomo šli v Španijo, k družini, ki je bila pri nas. Včasih je Homeexchange deloval na princip “ti k meni, jaz k tebi”, po združitvi s podjetjem Guest 2 Guest, ki je prakticiral menjavo na podlagi točk, pa se je način potovanja z menjavo hiš malo spremenil.

Možnosti za poceni (skoraj zastonj, ne lažem!) potovanja so se tako samo še povečala. Več o takem načinu potovanja, si lahko prebereš v moji objavi, tukaj.

V hišo smo se zaljubili na prvi pogled. Ni težko videti zakaj, samo poglej ta čudovit vrt in rože. No, zunanjost hiše je bila definitivno največji plus, zakaj smo se odločili za bivanje v tej hiši. Ampak tudi notranjost ni bila kar tako.

V hiši smo imeli poleg spalnic in čudovite kopalnice z razgledom na vrt in zimski vrt, na voljo v uporabo še finsko savno in sobo za biljard. Krasno! Saj veš, ko imaš majhnega otroka, ki hodi zgodaj spat (ja, tudi na dopustu), pridejo take stvari še kako prav. Dopust na dopustu, hihi.

Home exchange v praksi

In, kako izgleda home exchange v praksi? Se z ljudmi, s katerimi menjaš hišo, kdaj srečaš? Ja in ne. Zadnje čase se z lastniki sploh ne srečamo, saj so ponavadi odsotni in ključ pustijo v “lock boxu ali na kakšnem drugem dogovorjenem mestu. Smo pa sicer ves čas v kontaktu preko portala ali maila. Tak način prakticiramo tudi mi, saj tako ni treba obremenjevati nekoga, ki bi moral sicer predati ključ tvojim gostom.

Kakšno je nenapisano pravilo Homeexchange-a?

Nenapisano pravilo je, da pripraviš “hišna navodila”, torej kako se kakšna stvar uporablja in kje se kaj nahaja (npr pralni stroj, kdaj odvažajo smeti ipd). Tako, da pripraviš zemljevid in kakšne letake o tem, kaj si je smiselno pogledati v okolici tvojega kraja, ter kakšno manjše darilo dobrodošlice (npr vino ali čokolada). Midva sva tukaj Nemčiji dobila njihovo pivo (Oettingen je znan po pivovarni), v zameno pa sva jim prinesla nekaj slovenskega.

Domače in spoštljivo

To so take male geste, ki res naredijo menjavo bolj domačo. In pa seveda, da se do njihovega doma obnašaš spoštljivo, tako kot želiš, da se oni do tvojega. Zaenkrat nismo imela slabih izkušenj, sva pa zelo pomirjena, ker je v ozadju podpora Homeexchange-a, ki nudi rešitve v primeru težav z gosti (ali npr. s poškodovanimi stvarmi) ali če nujno rabiš drugo nastanitev. V tem primeru se mi letna članarina res ne zdi veliko, zato kar dobiš (24-urno podporo).

Potovanje v NemčijoSeverna nemška romantična cesta

Lokacija hiše v Oettingen-u se nama je zdela super odskočna deska za raziskovanje krajev po poti, kjer gre severna nemška romantične cesta. To je 350 kilometrska pot, ki gre skozi slikovito Bavarsko, polno lepih mestec s slikovitimi pol-lesenimi hišami, rožami in srednjeveškimi obzidji.

Nekaj malega sva splanirala preden smo šli na pot, ostalo pa kar sproti. Ponavadi določimo en cilj na dan, malo tudi prilagajamo glede na vreme in počutje, predvsem hčerke. V veliko pomoč nam je bila knjiga DK Eyewitness, Back Roads Germany. V zbirki Back Roads (stranske poti) imaš na voljo “vožnje”, ki so časovno opredeljene, vsaka vožnja pa ima označene “must see” kraje. Ker je narisan potek vožnje po zemljevidu, si pot enostavno splaniraš. Seveda mi nismo potovali samo po knjigi, je bila pa dobra podpora pri odločitvah. Super sopotnik, močno priporočam!

Potovanje v Nemčijo po dnevih

Tukaj si lahko pogledaš naš potovalni načrt za 6 dni potovanja po nemški romantični cesti.

Rothenburg ob der Tauber, Nemčija

Ko si enkrat znotraj obzidja, začutiš vajb, ki je v zraku. Težko ga je opisati. Ti pa hitro pridejo v glavo misli, da se boš sem definitivno še vrnil. Vse je tako čarobno, prav zanima me, kako izgleda v zimskem času, v snegu in lučkah.

A ni luštno, no? Kjer so pravljice doma, bi lahko rekli. Glej te stolpičke no. Pa rože ob kamnitem obzidju

Zakaj na potovanje v Nemčijo?

Tukaj pa se je naša nemška pravljica končala. Bilo je krasno, z lahkoto bi tu preživeli še kakšen teden ali dva. Nemčija pa.. Oh, kako je čudovita. Hiše so urejene, povsod so rože in pokošena trava. Vožnja je bila vedno zelo lepa, saj so se nam odpirali razgledi na dolga polja, rumena in zelena. Veliko je kolesarjev, nič čudnega, saj imajo urejene kolesarske poti stran od ceste. Mi se bomo v Nemčijo definitivno še vrnili, samo ne vemo še na katerem koncu bomo začeli.

O potovanju po Nemški romantični cesti si poglej to objavo.

Exit mobile version